9/11/2018    7163

1915 Çanakkale Köprüsü Çin'deki rüzgar testinden geçti.

Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü olma özelliğini taşıyan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, tabliye ve kuleler dahil aeroelastik model rüzgar testi Çin'de gerçekleştirildi.

18 Mart'ta temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün rüzgar tünel testine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini alan Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi firma yetkililerinin yer aldığı heyet katıldı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün "Rüzgar Tüneli Testi" Southwet Jiatong Üniversitesi laboratuvarda yapıldı.

1915 Çanakkale Köprüsünün önemli bir aşamasının rüzgar tünel testlerinin olduğunu ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Cahit Turhan, şunları kaydetti:

"1915 Çanakkale Köprüsü'nün önemli aşamalarından biri de bu projenin rüzgar tünel testleri oluşturuyor. Bu proje ile ilgili 3 adet "Rüzgar Tünel Testi" yapıldı. İlki Kanada'da diğer ikisi Danimarka'da gerçekleştirdi. Bugün burada 4 aylık çalışma sürecinden sonra rüzgar tünel testinin yapılmasına şahitlik edeceğiz. Bu projenin şekillenmesinde yapılacağı testlerin sonucundaki veriler bize önemli bir veri oluşturacak. "

Southwest Jiatong Üniversitesi laboratuvarında gerçekleşen teste, düzgün ve türbülanslı akımda, saniyede 20 metre yani saatte 72 kilometre, saniyede 45,4 metre yani saatte 162 kilometre ve saniyede 83 metre yani saatte 299 kilometre rüzgar hızlarında kule ve tabliyelerinin servis koşullarındaki davranışlarına ilişkin test başarıyla tamamlandı.