2/21/2020    2458
Irmak Okulları'nın FRC takımı River Robotics #8079, uluslararası robot yarışması First Robotics Competition FRC'ye son sürat hazırlanıyor. Yapı Merkezi'nin de sponsorları arasında yer aldığı River Robotics #8079 takımı 15 öğrenciden oluşuyor. Konusunda uzman 4 harika kadın da bu takıma mentorluk yapıyor. Takımın mottosu "Fırsat ver". Yaptıkları tüm çalışmaların da bu mottoya hizmet etmesine çok dikkat ediyorlar. River Robotics #8079 üyeleri ile robotics ile nasıl tanıştıkları, hedefleri ve yarışmalara nasıl hazırlandıklarına yönelik sohbet ettik. 
 
Takım üyeleri kimler ve nasıl bir araya geldiniz?
 Biz Irmak Okulları'nın FRC Robotics takımıyız. Takımımızın ismi  River Robotics #8079. Her yıl 15 -18 yaş grubu için düzenlenen, 35 ülkeden 4 bin takımın ve 100 bin öğrencinin yer aldığı, uluslararası bir robot yarışması olan First Robotics Competition (FRC)'ye hazırlanıyoruz. Mekanik, elektrik - elektronik, yazılım ve PR olmak üzere dört farklı alanda çalışan 15 kişilik bir ekibiz. Takımımızın dört mentoru bulunuyor ve mentorlarımızın dördü de kadın.
 
Her şey geçtiğimiz Mayıs ayında fizik öğretmenlerimizin tüm lise öğrencilerine attığı, Irmak Okulları olarak FRC takımı kurmak istediklerini belirten bir maille başladı. Takımda görev almak isteyen öğrenciler için bir toplantı organize etmişlerdi. Robotics çalışması yapmak isteyen 15 öğrenci, geçtiğimiz Haziran ayında fizik laboratuvarında buluştuk. Birbirimizden öyle farklıydık ki "neden buradayız?" sorusunu kendimize çok sorduk. Farklı sınıflardan, birbirini hiç tanımayan hatta hiç selamlaşmayan bir avuç insan topluluğuyduk. İlgilerimiz ve yeteneklerimiz de birbirinden çok farklıydı. Konuştukça fark ettik ki aslında hepimizin ortak paydası bir şeylere fırsat vermekti. Doğaya, muhtaç insanlara, sokak hayvanlarına, çevreye hatta kendimize.... Robotics sadece bir araçtı. İlk günden itibaren "Fırsat Ver" bizim mottomuz oldu ve yaptığımız her şeyin bu mottoya hizmet etmesini sağladık.  
 
Başarının anahtarı, gerçek bir takım olmak
 
Robotics ile ilk tanışmanız nasıl oldu?
FRC takımında çalışmış olan ve şu anda takım kaptanlığımızı yapan bir arkadaşımız dışında hiç birimiz robotics konusunda bilgi sahibi değildik.  Bir kişi hariç tüm takım üyeleri roboticsle ilk kez burada tanıştı. Birlikte katıldığımız turnuvalar ve tek bir amaç peşinde koşarak kazandığımız başarılarla roboticsi çok sevdik ve gerçek bir takıma dönüştük.
 
Takım olduktan sonra öğrencilik hayatınızda neler değişti?
Takım olduktan sonra derslerimize daha programlı çalışmaya başladığımızı fark ettik. Robotics çalışmaları o kadar çok özveri istiyor ki okul sonrasında da robotics atölyesinde çalışıyoruz. Bunu yaparken notlarımızın düşmesini de istemiyoruz. Bu nedenle herkes kendine göre bir çalışma planı oluşturdu. FRC derslerimizi olumsuz etkilemedi. Aksine takıma girdikten sonra derslerimizde de daha başarılı olduk. Robotics takımı verimli çalışma, odaklanma ve zaman yönetimi becerilerimizi geliştirdi.
 
Yarışmaya nasıl hazırlanıyorsunuz? 
Salı günü tüm okulda olduğu gibi bizim de kulüp saatlerimiz var. Bunun dışında çarşamba ve cuma günleri okul sonrasında atölyeye gidiyoruz. Saat 19.00'a kadar çalışıyoruz. Hatta okulda teneffüs aralarında bile çalıştığımız oluyor. Cumartesi günleri ise sabah 10.00'dan 20.00'ye kadar çalışıyoruz. Tabi bu saatler yoğunluğa göre artabiliyor. Örneğin şu sıralar bölge turnuvalarına hazırlandığımız için haftada yedi gün akşam geç saatlere kadar okuldayız. Ayrıca çalışmalar sadece atölyede de kalmıyor. Eve geldiğimizde de çalışmaya devam ediyoruz. Robot tasarım çalışmaları, sosyal medya paylaşımları, yazılımlar, projeler, raporlamalar... Yani bizim için robotics çalışmaları uyuduğumuzda bitiyor, okula geldiğimizde yeniden başlıyor.
 
FRC, öğrencilerin kendilerini daha iyi tanımasına fırsat sunuyor
 
Hangi turnuvalara katıldınız?
Katıldığımız ilk turnuva Ekim ayında yapılan Mersin Off-season turnuvası oldu. Bizim için her şey çok yeniydi. Çok heyecanlı bir atmosfer vardı. Robotics alanında bu kadar donanımlı ve özverili genci bir arada görmek çok etkileyiciydi. Böyle güzel bir etkinliğin bir parçası olduğumuz için gurur duyduk. İlk turnuvamız olduğu için kendimizi tanımıyorduk. Bu turnuva çok yeni olmamıza rağmen ne kadar güçlü bir takım olduğumuzu ve neler başarabileceğimizi anlamamızı sağladı. Her zaman keyifle hatırlayacağımız ilk turnuvamızdan "Rookie Inspiration Award" (sosyal sorumluluk ve bilimi yayma projeleriyle en ilham veren takım) ödülüyle döndük. Bu ödül daha çok çalışmamızı sağladı. Bundan sadece bir ay sonra Ankara Off-season Turnuvası'na katıldık. Bu turnuvada bütün takımları geride bırakarak şampiyon olduk. Bunun yanı sıra Rookie Inspiration, Highest Rookie Award (Yeni kurulmuş takımlar arasında turnuvada en yüksek puanı alan takım) ödüllerini de aldık. Şimdiki hedefimiz dünya şampiyonası. Tabi önce bölge turnuvalarında başarılı olmamız gerekiyor. Şu sıralar gece gündüz Mart ayında yapılacak bölge turnuvaları için çalışıyoruz.
 
Bu seneki hedefleriniz nedir? Hedeflerinize ulaşmak için neler yapıyorsunuz?  
Bu seneki hedefimiz Nisan ayında Houston'da yapılacak FRC Dünya Şampiyonası'nda ülkemizi temsil etmek ve orada da başarılı olmak. Uzun vadedeki hedefimiz ise FRC turnuvalarının ülke çapında bilinilirliğini artırmak ve robotics alanında çalışmak isteyen ama yeterli imkanı olmayan öğrencilerin FRC takımı kurmalarına öncülük etmek. Bu hedefleri gerçekleştirmenin kolay olmadığını, uzun saatler harcamamız gerektiğini, fedakarlıklarda bulunmamız gerektiğini biliyoruz. Ama bu durum bizim gözümüzü korkutmuyor. Çok sıkı çalışan, yetenekli bir takımın parçası olduğumuz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz.
 
Robotics'i sizin yaş grubunuza önerir misiniz? Neden?
FRC kendi yaş grubumuza kesinlikle önereceğimiz bir yarışma. FRC sayesinde hem kendimizi daha iyi tanıma fırsatı bulduk, hem de takım olmayı öğrendik. Problem çözme ve karar alma becerimiz gelişti. Geleceğin mimarları; takım olarak çalışabilen, stratejik kararlar alabilen, planlama yeteneği gelişmiş insanlar olacaktır. Biz çok erken yaşlarda FRC ile bu becerileri kazanıyoruz. Ayrıca FRC takımında görev almış olan öğrencilere özellikle yurt dışındaki üniversitelerde burs imkanı da sağlanıyor. Bu nedenlerden dolayı liseli gençler için FRC'de yer almak verecekleri en güzel kararlardan biri olacaktır.  
 
Yaşıtlarınıza tavsiyeleriniz nedir?
Bir FRC takımında yer almak, liseli öğrencilere kendilerini tanıma ortamı sağladığından, gelecekte neler yapmak istediklerini daha net bir şekilde görmelerini sağlayacaktır. Liseye yeni başlamış arkadaşlarımıza ise özellikle lisenin ilk yıllarında bir FRC takımına girmelerini öneririz. Bu, hem takımın sürdürülebilirliği hem de takım üyelerinin gelişimi açısından çok önemli. Daha üst sınıflarda olan arkadaşlarımız ise geç kaldıklarını düşünmesinler. FRC de hiç bir şey için geç kalmış olmazlar. İster hazırlık sınıfında olsunlar, ister son sınıfta FRC'de olmak bir keyif. Tadını çıkarsınlar.